Energiahatékonysági beruházások TAO kedvezményei

Vegyen igénybe vállalkozása számára beruházási adókedvezményt, amellyel a beruházás költségeinek akár a 65%-át is megtakaríthatja. Az adókedvezmény a beruházás bizonyos energiahatékonysági megfelelőssége esetén vehető igénybe, legyen szó elektromos autó vásárlásról, világításkorszerűsítésről, kazáncseréről, folyadékhűtő cseréről, szivattyú cseréről vagy technológiai célú berendezés (pl. szerver) cseréjéről.

Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges energiahatékonysági megfelelést igazoló minősítést vállalatunk, a 10 éves energetikai tapasztalattal és energetikai auditori minősítéssel rendelkező, az EON cégcsoport tagjaként működő Get Energy Kft. nyújtja megfelelési garanciával.

Bízza ránk az ügyintézést, mi mindent megoldunk az Ön számára!

Amennyiben bármilyen beruházás megvalósítását tervezi, töltse ki az űrlapot a lap alján, és szakértő mérnök kollégánk személyesen hívja fel Önt a részletek miatt. A beruházás elkezdése előtt elkészítünk egy elő-auditot, melyben előzetesen értékeljük a beruházás energiahatékonysági megfelelőségét. A beruházás befejezését követő utó-auditban pedig a tényadatok alapján igazoljuk a végsőenergia-megtakarítást. Ezen igazolás birtokában a társasági adó jogszabályban meghatározott mértékét ahelyett, hogy a NAV számára utalnák, a beruházásra fordíthatják. Szolgáltatásunk garanciális részeként bármilyen, az igazolással kapcsolatos hatósági megkeresés esetén cégünk szakértői támogatást nyújt. Szolgáltatási díjunk igazodik az igénybe vehető adókedvezmény mértékéhez, és két részletben, az elő-audit és az utó-audit teljesítése után válik esedékessé.

További részletekért kérjük fussa át a további tartalmakat!

Mit jelent a TAO?

Minden olyan szervezetnek (pl. gazdasági társaságok, szövetkezetek, állami és önkormányzati vállalatok, holdingok, stb.), amely jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező gazdasági tevékenységet végez, társasági adó, azaz TAO fizetési kötelezettsége van.

Ökölszabályként elmondható, hogy hozzávetőlegesen a cégek adózás előtti (pozitív) eredményének 9 %-a képezi a teljes TAO keretet.

Milyen TAO kedvezményeket vehetnek a vállalatok igénybe?

Minden Magyarországon társasági adót fizető gazdasági társaság élhet azzal a lehetőséggel, hogy fizetendő TAO-jának egy részét felajánlja vagy adókedvezményként veszi igénybe.

A teljes TAO keret

 • 80 %-a látvány-csapatsportra
 • 70 %-a filmtámogatásra
 • 70 %-a energiahatékonysági célú beruházásokra és felújításokra fordítható.

Miért érdemes az energetikai adókedvezményt választani?

A klímaváltozás miatt szigorodó energiahatékonysági elvárások a vállalatok számára egyre több kötelezettséget eredményeznek, így érdemes minél szélesebb körben addig kihasználni a kedvező hazai szabályozási környezetet, amíg az támogató jellegű.

Mit jelent egy beruházásnál konkrétan a kedvezmény?

Az adókedvezmény mértéke nagyvállalatok esetén nem haladhatja meg a beruházás/felújítás elszámolható költségének

 • Közép-Magyarország régió kormányrendelet szerint nem támogatható településein 30 százalékát,
 • Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein 35 százalékát,
 • Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régióban 45 százalékát

Az adókedvezmény mértéke kisvállalkozások esetén további 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhető.


Példa az érvényesíthető adókedvezményre Budapest és Pest
megye nem
támogatható* településein
Pest megye
támogatható* településein
Budapesten és Pest
megye kívételével
mindenhol
Beruházás értéke 1 000 000 Ft
Érvényesíthető adóévek száma 6 év
Adókedvezmény mértéke 6 év alatt
összesen
Nagy vállalkozások (30%) 300 000 Ft 350 000 Ft 450 000 Ft
Középvállalkozások (30%+10%) 400 000 Ft 450 000 Ft 550 000 Ft
Kisvállalkozásoknál (30%+20%) 500 000 Ft 550 000 Ft 650 000 Ft
*Közép-Magyarország régió kormányrendelete szerint

Hogyan működik? - Ismerje meg esettanulmányainkat

1. Elektromos autó vásárlás

Eredmény

3.500.000 Ft megtakarítás

1,2 t/év CO2 megtakarítás

1,2 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Egy vidéki telephellyel rendelkező kisvállalkozás egy új, középkategóriás elektromos gépjárművet szerzett be a korábban használt dízel autó helyett. A beruházási összeg nettó 11.500.000 Ft volt (szemben egy hasonló kategóriájú benzines autóval, mely ~ 6.000.000 Ft lett volna). Az e-autó működési ideje alatt várhatóan 6.229 kWh/év energiafelhasználás, vagyis nettó 455.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményez. A végső TAO kedvezmény a jogszabálynak köszönhetően 3.500.000 Ft volt. A vásárlással az energiahatékonyság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 1,2 t/év mennyiséggel csökkent.

2. Világításkorszerűsítés

Eredmény

3.105.000 Ft megtakarítás

24,3 t/év CO2 megtakarítás

24,3 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Nagyvállalati partnerünk vidéki telephelyén közel 816 db hagyományos halogén izzót és T8-as fénycsövet energiahatékony LED panelra cserélt. A beruházási összeg nettó 6.900.000 Ft volt, és 26.119 kWh/év villamos energia, azaz nettó 2.713.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. A megtérülési idő TAO kedvezmény nélkül is 2,5 év volt, de mivel igénybe vette a számára elérhető 45%-os kedvezményt, 3.105.000 Ft-tal kevesebb TAO-t kellett befizetnie. A világításkorszerűsítéssel az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 24,3 t/év mennyiséggel csökkent.

3. Kazáncsere

Eredmény

1.840.000 Ft megtakarítás

11 t/év CO2 megtakarítás

11 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Egy partnerünk a Közép-Magyarország régióban működő gyártó cég, ahol az irodaépületet fűtő, elavult, hagyományos gázkazánt egy 225 kW-os modern, kondenzációs gázkazánra cserélték ki. A beruházási összeg nettó 4.600.000 Ft volt, és 5.562 m3/év földgáz, azaz nettó 308.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. Mivel közepes vállalatnak minősülő cégről van szó, ezért a teljes beruházási összeg 40 %-át vagyis 1.840.000 Ft-ot tudtak adókedvezményként igénybe venni a TAO keretükből. A beruházással az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 11 t/év mennyiséggel csökkent.

4. Folyadékhűtő csere

Eredmény

11.940.000 Ft megtakarítás

50 t/év CO2 megtakarítás

50 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


A Közép-Magyarország régióban működő nagyvállalati partnerünknél egy 20 éves kompresszoros folyadékhűtőt cseréltek ki új, energiahatékonyabb (szabadhűtéssel kiegészített) folyadékhűtőre. A beruházási összeg nettó 39.800.000 Ft volt, és 53.710 kWh/év villamos energia, azaz nettó 1.425.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. A teljes beruházási összeg 30 %-át vagyis 11.940.000 Ft-ot tudtak adókedvezményként igénybe venni a TAO keretükből. A beruházással az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 50 t/év mennyiséggel csökkent.

5. Szivattyú csere

Eredmény

3.025.000 Ft megtakarítás

7 t/év CO2 megtakarítás

7 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Közepes vállalatnak számító partnerünk az egyik vidéki telephelyén 10 db korszerűtlen, állandó fordulatszámú szivattyút cserélt 10 db beépített frekvenciaszabályozós, energiahatékonyabb szivattyúra. A beruházási összeg nettó 5.500.000 Ft volt és mintegy 18.340 kWh/év villamos energia, azaz nettó 519.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. A teljes beruházási összeg 55 %-át vagyis 3.025.000 Ft-ot tudtak adókedvezményként igénybe venni a TAO keretükből. A beruházással az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 7 t/év mennyiséggel csökkent.

6. Technológiai célú berendezés (pl. szerver) csere

Eredmény

5.580.000 Ft megtakarítás

12 t/év CO2 megtakarítás

12 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Egy Közép-Magyarország régióban működő nagyvállalati partnerünknél nagy teljesítményű szervert cseréltek egy magasabb energiahatékonyságú szerverre. A beruházási összeg nettó 63.200.000 Ft volt (szemben egy hasonló teljesítményű, de rosszabb hatásfokú szerverrel, ami nettó 40-50 millió Ft-ért már beszerezhető). A szerver várhatóan 32.220 kWh/év villamos energiafelhasználás, azaz nettó 657.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményez. A végső TAO kedvezmény a jogszabálynak köszönhetően 5.580.000 Ft volt. A hatékonyabb berendezés vásárlásával az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 12 t/év mennyiséggel csökkent.

Hogyan érdemes elkezdeni?

 • Még a beruházás megkezdése előtt egyeztessen energetikai- és adótanácsadójával, hogy miként és mekkora intenzitással lehet igénybe venni a TAO kedvezményt!
 • Amennyiben a közelmúltban valósított meg energetikai beruházást vagy a közeljövőben tervez, kérjük ossza meg velünk a részleteket, hátha még időben vagyunk a TAO kedvezmény igénybevételéhez.

Miért válasszon bennünket?

 • Cégünk több, mint 10 éves múlttal rendelkezik az energetikai tanácsadási piacon, piacvezetők vagyunk a szakreferensi, auditori és energiahatékonysági TAO területeken.
 • Az auditok és igazolások készítése során folyamatosan egyeztetünk és együttműködünk a NAV-val, a Pénzügyminisztériummal, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatallal és a Big Four több tagjával.
 • Kiemelten magas értékű projektek esetén még a beruházás előtt szívesen nyújtunk szakmai támogatást a hatóságokkal (PM, NAV, MEKH) történő egyeztetés során (akár le is bonyolítjuk Önök helyett).
 • 100 %-os garanciát adunk arra vonatkozóan, hogy az általunk kiadott, végső energiamegtakarítási igazolással ellátott projekt a törvény szerint TAO kedvezményre jogosult.

Akik megtiszteltek bizalmukkal

Beszéljenek a számok

641 db
TAO igazolás
11,5 milliárd
Ft beruházás

8,5 milliárd forint TAO igazoláshoz kapcsolódó beruházás iparágak szerinti megoszlása

Iparág Beruházás értéke (nettó Ft) Adókedvezmény mértéke (nettó Ft)
Elektronika 73 203 629 32 941 633
Élelmiszeripar 144 475 423 65 013 940
Gyártás 1 454 080 380 654 336 171
Gyógyszeripar 40 267 300 18 120 285
Ingatlangazdálkodás 549 303 457 247 186 555
Kiskereskedelem 706 579 314 317 960 691
Mezőgazdaság 31 709 112 14 269 100
Nagykereskedelem 343 171 215 154 427 046
Raktározás 227 398 486 102 329 318
Szállítás 390 654 204 175 794 391
Távközlés 51 364 830 23 114 173
Vegyipar 821 266 433 369 569 894
Vendéglátóipar 79 341 664 35 703 748
Villamosenergia elosztás 42 277 313 19 024 790
Egyéb 122 528 327 55 137 747

TAO igazoláshoz kapcsolódó beruházás felhasználás szerinti megoszlása (millió Ft)

Igényelje díjmentes konzultációnkat

×