Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Miért érdemes az EKR kedvezményt igénybe venni?

A hitelesített energiamegtakarítással járó intézkedéssel elért egy évnyi energiamegtakarítás mértéke (GJ) egy korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jog, melynek piaci értéke az intézkedést végrehajtó vállalat számára pénzügyi forrásként szolgálhat.


A klímaváltozás miatti lakossági félelmek könnyen a vállalatok számára teremthetnek kötelezettségeket, így érdemes minél szélesebb körben addig kihasználni a kedvező hazai szabályozási környezetet, amíg az támogató jellegű.

Szerezzen forgalomképes vagyon értékű jogot energiahatékonysági beruházásának finanszírozásához!

Mit mond ki a jogszabály?

Az Energiahatékonysági törvény V. Fejezet 12/A. pontja alapján minden hazai kötelezettnek, az általa értékesített energiamennyiség után, 2021.01.01 és 2030.12.31. között minden évben a jogszabályban meghatározott %-os értéknek (0,05 – 0,5 %) megfelelő végső energiamegtakarítást elérnie a végfelhasználóknál.

Kik a kötelezettek?

Villamos energia, földgáz energia és közlekedés célú üzemanyag kereskedők és/vagy egyetemes szolgáltatók, akik végső felhasználók számára értékesítenek.

Mi szükséges a forrás igénybevételéhez?

Az energiahatékonysági intézkedéssel (beruházás, felújítás, karbantartás) elért energia megtakarítás érvényesítéséhez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál regisztrált, akkreditált energetikai auditor által hitelesített „EKR audit tanúsítvány” (vagy ahogy külföldön hívják „fehér tanúsítvány”) szükséges.

Mennyi ideig lehet rendelkezni az energiahatékonysági intézkedésből származó GJ értékkel?

A megvalósított energiahatékonysági beruházásokból és intézkedésekből származó energiamegtakarítások GJ értékéről a tárgyévet követő március 31-ig lehet rendelkezni az energiakereskedőknek (kötelezetteknek), így a felhasználók is ennek megfelelően, eddig az időpontig tudják értékesíteni/átadni a validált GJ értékeket a kereskedők számára.

Mikortól indított beruházások esetén vehető igénybe a kedvezmény?

A beruházás megkezdésének lekorábbi időpontja bármely esetben 2020.01.16, tehát csak az ezt követően indított projektek számolhatók el az EKR rendszerben.

Összevonható-e az EKR más kedvezményekkel?

A kedvezmény alternatív szakpolitikai intézkedésekkel is kombinálható! A más forrásból kapott vissza nem térítendő állami vagy európai uniós támogatás (VNT) és/vagy energiahatékonysági adókedvezmény részarányával arányosan csökkentve vehető figyelembe az EKR-ben a beruházás által elért energiamegtakarítás.

Hogyan működik? - Ismerje meg esettanulmányainkat

1. Sűrített levegő kompresszor csere

Eredmény

1.800.000 Ft megtakarítás

58 t/év CO2 megtakarítás

54 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Egy vidéki telephellyel rendelkező közepes vállalkozás egy meglévő, hatékonytalan sűrített levegő kompresszort cserélt le egy új, energiahatékony kivitelűre. A beruházási költség 10 millió forint volt. Az új kompresszorral elért villamos energiamegtakarítás várhatóan 61.415 kWh/év, vagyis ~ nettó 1.800.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményez. A végső TAO kedvezmény a jogszabálynak köszönhetően ~ 5,5 mFt volt. A TAO kedvezmény igénybevétele mellett a beruházással elért energiamegtakarításból 100 GJ még figyelembe vehető az EKR rendszerben. A vásárlással az energiahatékonyság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 58 t/év mennyiséggel csökkent.

2. Világításkorszerűsítés

Eredmény

3.105.000 Ft megtakarítás

24,3 t/év CO2 megtakarítás

24,3 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Nagyvállalati partnerünk vidéki telephelyén közel 816 db hagyományos halogén izzót és T8-as fénycsövet energiahatékony LED panelra cserélt. A beruházási összeg nettó 6.900.000 Ft volt, és 26.119 kWh/év villamos energia, azaz nettó 2.713.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. A megtérülési idő TAO kedvezmény nélkül is 2,5 év volt, de mivel igénybe vette a számára elérhető 45%-os kedvezményt, 3.105.000 Ft-tal kevesebb TAO-t kellett befizetnie. A TAO kedvezmény igénybevétele mellett a beruházással elért energiamegtakarításból 50 GJ még figyelembe vehető az EKR rendszerben. A világításkorszerűsítéssel az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 24,3 t/év mennyiséggel csökkent.

3. Kazáncsere

Eredmény

1.840.000 Ft megtakarítás

11 t/év CO2 megtakarítás

11 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


Egy partnerünk a Közép-Magyarország régióban működő gyártó cég, ahol az irodaépületet fűtő, elavult, hagyományos gázkazánt egy 225 kW-os modern, kondenzációs gázkazánra cserélték ki. A beruházási összeg nettó 4.600.000 Ft volt, és 5.562 m3/év földgáz, azaz nettó 308.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. Mivel közepes vállalatnak minősülő cégről van szó, ezért a teljes beruházási összeg 40 %-át vagyis 1.840.000 Ft-ot tudtak adókedvezményként igénybe venni a TAO keretükből. A TAO kedvezmény igénybevétele mellett a beruházással elért energiamegtakarításból 115 GJ még figyelembe vehető az EKR rendszerben. A beruházással az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 11 t/év mennyiséggel csökkent.

4. Folyadékhűtő csere

Eredmény

11.940.000 Ft megtakarítás

50 t/év CO2 megtakarítás

50 tölgyfa egyenérték* A tölgyfa egyenérték azt mutatja, hogy hány tölgyfa képes életének első 50 évében ekkora mennyiségű szén-dioxid semlegesítésére.


A Közép-Magyarország régióban működő nagyvállalati partnerünknél egy 20 éves kompresszoros folyadékhűtőt cseréltek ki új, energiahatékonyabb (szabadhűtéssel kiegészített) folyadékhűtőre. A beruházási összeg nettó 39.800.000 Ft volt, és 53.710 kWh/év villamos energia, azaz nettó 1.425.000 Ft/év energiaköltség megtakarítást eredményezett. A teljes beruházási összeg 30 %-át vagyis 11.940.000 Ft-ot tudtak adókedvezményként igénybe venni a TAO keretükből. A TAO kedvezmény igénybevétele mellett a beruházással elért energiamegtakarításból 135 GJ még figyelembe vehető az EKR rendszerben. A beruházással az energiahatékonyság és üzembiztonság növelésén túl a környezetvédelemre is pozitív hatással voltak, hiszen a cég éves CO2 kibocsátása 50 t/év mennyiséggel csökkent.

Miért válasszon bennünket?

  • Cégünk több, mint 10 éves múlttal rendelkezik az energetikai tanácsadás piacán (50 kolléga, 35 mérnök, több mint 100 év összesített tapasztalat)
  • Az auditok és igazolások készítése során folyamatosan egyeztettünk és együttműködtünk a NAV-al, a Pénzügyminisztériummal, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatallal és a Big Four több tagjával.
  • Kiemelten magas értékű projektek esetén még a beruházás előtt szívesen nyújtunk szakmai támogatást a hatóságokkal (PM, NAV, MEKH) történő egyeztetés során (akár le is bonyolítjuk Önök helyett).
  • 100 %-os garanciát adunk arra vonatkozóan, hogy az általunk kiadott, végső energiamegtakarítási igazolás a törvény szerint az EKR-ben való felhasználásra jogosít.

Beszéljenek a számok

1 992 db
TAO igazolás
36,3 milliárd
Ft beruházás

1992 DB TAO igazolást készítettünk, ezzel ügyfeleink összesen több, mint 8,5 milliárd forintnyi adókedvezményhez jutottak a 36,3 milliárd Ft beruházás megvalósításának finanszírozására

Igényelje díjmentes konzultációnkat

×