Novodomszky Éva: Ez egy teljesen természetes életmód

Novodomszky Éva a magyar közélet egyik legismertebb alakja. A Család-barát magazin műsorvezetője nem tartja magát a világ legnagyobb környezetvédőjének, sem pedig valami térítőnek, de amit tud, megtesz az energiatudatosság és a természet védelme érdekében. nyújtani.

Novodomszky ÉvaVidékről jöttél, az ottani élet azért merőben más, mint a nagyvárosi nyüzsgés. Van ennek köze a tudatos életmódodhoz vagy ez inkább a városban ragadt rád?


Szarvason nőttem fel, egy szép, zöld kisvárosban. Belénk ivódott a természet szeretete, imádtam a szabadban lenni és egyszerűen nem esett jól a lelkünknek, hogy a környezet ellen tegyünk. Ebből indult ki az, hogy a mai napig igyekszek odafigyelni arra, hogy lehetőleg semmiben ne tegyek kárt.A környezet és energiatudatosság nagyon érdekes dolog. Van, aki egyszerűen gazdasági okokból csinálja, mások azért, hogy ne lógjanak ki a sorból, megint másoknak ez életvitel. Számodra mit jelent ez az egész?


Ez nekem egy teljesen természetes életmód. Ne úgy képzeld el, hogy én vagyok a világ legnagyobb környezetvédője. Nincs nálam napelem a tetőn és nagyon sok minden hiányzik. Ám ami belefér, amit meg tudok csinálni – szelektív hulladékgyűjtés, szigetelés, izzók cseréje stb. –, azt megteszem.A saját energiáddal viszont nem nagyon spórolsz, alig lehet elérni téged, annyi a dolgod.


Hála istennek ez olyan, hogy minél többet elhasználsz, annál több termelődik. Tudni kell jól beosztani, nem pedig fölösleges dolgokra pazarolni.Mi a helyzet a két fiaddal? Hogy viszonyulnak a tudatos életmódhoz, sikerült őket is bevonni?


Persze. Most már nekik is teljesen természetes, hogy nem bántjuk a növényeket, nem szemetelünk, nem gyújtogatunk. Azt is tudják, hogy milyen hulladékot hová kell dobni, hogy nem szabad égve hagyni a villanyt vagy folyatni a vizet a vakvilágba, tehát minden ilyen hétköznapi, fontos apróságot.Vannak saját házi praktikáid?


Amikor elkezdtem a Család-barát magazinban dolgozni, találkoztam egy kémia tanárnővel, aki kifejezetten azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet a háztartásban használatos vegyi anyagokat természetes, a környezetre nem káros anyagokkal helyettesíteni. Ilyen például a szódabikarbóna, az ecet, az alkohol vagy a citromlé, amikkel tulajdonképpen az egész házat ki lehet takarítani, még a mosogatógép kapszulát is helyettesítik. Nagyon érdekelnek az ilyen dolgok, így kaptam tőle egy könyvet, tele hasznos tippekkel és praktikákkal. Persze azért előfordul olyan, hogy időhiány miatt elcsábulok és kutyulás helyett inkább bolti tisztítószert veszek.Ha már említetted a Család-barát magazint, ott is gyakran előkerül a fenntarthatóság, a tudatos szemléletmód. Nem érzed magad közszereplőként egy kvázi nagykövetnek?


Akár mondhatjuk azt, hogy az vagyok. De ennyi, térítőnek például semmi esetre sem nevezném magam, legfeljebb a családon belül.Mit reformálnál meg először, ha lehetőséged lenne rá?


Az illegális hulladéklerakókat. Már nagyon régóta bosszantanak, igyekeznék felszámolni őket és keményen büntetni a szemetelőket. Illetve a vizek tisztasága is nagy szívügyem, egyáltalán nem engedném, hogy bármit is beleengedjenek az élővizekbe.A férjed olasz, gyakran megfordultok az országban, ott milyen a helyzet ilyen téren?


Attól függ, hogy Olaszország melyik részéről van szó. Észak-Olaszországban nagyon szigorú a rendszer, halálosan komolyan veszik a környezetszennyezést, és ha mégis megteszed, akkor kíméletlenül megbüntetnek. Sikerült is beleverni az emberek fejébe, hogy figyeljenek oda az ilyen dolgokra. Azonban minél délebbre mész, annál rosszabb a helyzet: a nápolyi hulladékparkokról nagyon sokat lehet hallani, de Szicíliában sincs ez rendesen szabályozva.Na és Magyarország?


A kis településeken szerintem az emberek tudatosabbak, jobban odafigyelnek a környezetvédelemre. A nagyvárosokban már problémásabb a helyzet, de például európai szinten Budapest egy nagyon szép és tiszta város. Hogy energiatudatosság terén hol tartunk, nem tudom megmondani, nem látom át a helyzetet. De örülök, ha látok valami olyan programot, ami segít ennek az elősegítésében, és szerencsére egyre több van belőlük.Ráti József

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás