Mi a közös a fürdőszobában, a konyhában és a gyerekszobában?


Többféle energia-megtakarítási lehetőség is rendelkezésére áll azoknak, akik szeretnék elkerülni a magas fűtésszámlákat: egy korszerű kazánház, alapos homlokzati hőszigetelés vagy energiatakarékos ablakok. Azonban ezek a lépések gyakran meghaladják a háztartások költségvetését, és habár a későbbiekben komoly energia-megtakarítást eredményeznek, gyakran több év a megtérülési idejük. Nem mintha ez ne lenne vállalható, sőt! Azonban azoknak, akik a fűtési költségek gyors és látványos csökkenését szeretnék elérni, előbb érdemes a saját otthonukban alaposan szétnézni. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, hogy mi a közös a fürdőszobában, a konyhában és a gyerekszobában.


rooms


Mi a közös a fürdőszobában, a konyhában és a gyerekszobában? Az, hogy ezeket a helyiségeket legtöbbször csak néhány óráig használjuk egy nap. A fürdőszobában kora reggel és lefekvés előtt, a konyhában étkezésekkor tartózkodunk, a gyerekszobát pedig általában csak iskola után használjuk. Ennek ellenére gyakran folyamatosan fűtve vannak, ami csak elpazarolt energia, tökéletes módja annak, hogy a fűtési költségeket az egekbe repítsük. Ezt a problémát nagyon egyszerűen és gyorsan, egy kis beruházással már lehet kezelni.


A szelepek


A radiátorszelepekre mindig külön figyelmet kell fordítani. Ha a radiátorokon csak golyóscsapok vagy kézikerekes szelepek vannak, akkor máris egy hatalmas energia megtakarítási potenciált lehet kiaknázni. Egyes esetekben így akár 30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A termosztatikus szelepek a kifejlesztésük óta (1960-as évek) jelentős mértékben hozzájárultak a felesleges energiapazarlás megakadályozásához. A termosztatikus radiátorszelep és a rászerelt termosztatikus fej helyi, úgynevezett segédenergia nélküli arányos szabályzó. Azért arányos, mert a termosztátfejen beállított számhoz tartozó hőmérsékleten tartja az adott helyiséget.


A termosztátfej tartalmaz egy hőmérséklet érzékelőt és egy táguló tartályt, amiben a töltet a helyiségben érzékelt hőmérsékletnek megfelelően tágul. Ha a hőmérséklete az adott számhoz tartozó hőmérsékletnél magasabb, akkor a fej zárja a szelepet, ha alacsonyabb, akkor pedig nyitja. A nyitást és zárást a szelep a töltet tágulásával automatikusan végzi, bármilyen külső- vagy segédenergia nélkül.


A szelepek évente tízezernél több egymást követő nyitási és zárási mozgást végeznek, így állandó helység hőmérsékletet tudunk biztosítani anélkül, hogy állítanánk a radiátorszelepen. Így energiát tudunk megtakarítani, hisz, ha kevesebb fűtővíz megy át a radiátoron, akkor kevesebb hőenergiát használunk el, így pedig csökkenthető a fűtésszámla.


Az állandó hőmérsékletet mi magunk határozzuk meg és állítjuk be a termosztát fejen. Komolyabb összegeket takaríthatunk meg például akkor, ha egyszerűen lecsavarjuk a termosztatikus fejet éjszakára, vagy akkor, ha nem tartózkodunk a lakásban. Sőt, már azzal is sokat spórolhatunk, ha csak azokban a szobákban csavarjuk le a termosztátot, amiket órákig nem használunk.



Kepka György

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás