Interjú Für Anikóval: Túl kell élnünk saját hülyeségünket

Für Anikó hangjával mindenki találkozott már, aki látta a Shrekket vagy egy bármilyen Sandra Bullock vagy Cameron Diaz filmet. A kiváló színésznő elszánt környezetvédő és az energiatudatosság híve, aki szerint ez az életmód nem jár semmilyen különösebb teherrel, nem kell hozzá szakkönyveket bújni, mindössze gondolkodni kell egy kicsit. Ezzel ugyanis nem a környezetet, hanem a saját életünket menthetjük meg.

Für Anikó

Elszánt környezetvédő hírében állsz, de nálad ez nem PR-szöveg, hanem egy kvázi életmód.
Pontosan, és kezd már nagyon zavarni, hogy az emberek úgy néznek rám, mintha én valami ráérős csodabogár lennék, akinek van valami különös, trendi hobbija. Hangsúlyozom, ez nem az! Aki egy kicsit is tovább lát az orránál, érti, hogy a környezettudatosságnak prioritást kell élveznie. Nem azért, mert divatos, hanem mert mindennél fontosabb, a saját életünket könnyítjük meg, tesszük jobbá, sőt mentjük meg vele.

Honnan ered ez a környezettudatos szemléletmód?
Gondolkodom, hallgatom a híreket és nézem a hőmérőt, ennyi. Egyébként a természetet szerető és tisztelő családban nőttem fel, az erdőjárás- és természet szeretetét, hogy észrevegyem és értékeljem a szépet, mind otthonról hoztam.

Mit jelent ez a mindennapokra nézve?
Egyszerű dolgokat: villanyoltás, csöpögő csap elzárása, LED izzók, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés és hasonlók. A fő mottó: a soknál több az elég.

Nyilván nagyon elfoglalt vagy. Belefér ez az idődbe? Okoz ez neked bármiféle plusz terhet vagy kellemetlenséget?
Ugyan milyen kellemetlenséggel jár egy kiégett villanykörtét LED izzóra cserélni? Ha havonta csak egy izzót cserél ki valaki, akkor is megvan 1,5 év alatt az egész lakás. Kevesebb hulladék, kevesebb elpazarolt energia és kevesebb kidobott pénz.

Tehát nem egy bonyolult dologról van szó, nem kell az életmód elsajátításához könyveket bújni, meg különböző programokra járni.
Ezek csupán kifogások. Könyvet kéne olvasni ahhoz, hogy a papír hulladékot a papírgyűjtőbe, a műanyag szemetet pedig a tőle 10 centire lévő műanyaggyűjtő kukába tegyem? Csak kicsit kell gondolkodni és odafigyelni, hisz ebből mindenkinek csak előnye származik.

Mégis: sokan inkább csak legyintenek, hogy más úgy se figyel oda, akkor én minek tenném, hisz úgyse ér semmit.
Ez már nem az én kompetenciám vagy felelősségem. Az azonban biztos, hogy nem történik semmi, ha mindig a másikra várunk. Ha az ember a saját életét a saját értékrendje szerint akarja élni, akkor megcsinálja azokat a dolgokat, amiket fontosnak tart, mindentől és mindenkitől függetlenül. Nálam ez lelkiismereti kérdés. Nem szeretem a viszonzatlan dolgokat, és igyekszek minél kevesebbet ártani a létezésemmel.

A fenntartható életmód nemcsak környezeti vagy lelkiismereti kérdés, de anyagi haszonnal is jár. Egy LED izzó például már a használata során bőven visszahozza az árát. Ha máshogy nem, így is meg lehetne közelíteni a kérdést: kellemest a hasznossal.
Ahogy Hamlet mondja (Nádasdy Ádám fordításában – a szerk.): „A világ kibicsaklott”, a pénz fontosabb lett az életnél. De, ha már a pénz az isten, akkor legyen úgy: csak nézzük a villanyszámlát és máris megéri például LED izzót venni. Sima matek. Szerencsére előbb utóbb úgy sem lehet majd mást kapni.

Van a közismert módszereken kívül valami más trükköd? Egy-két házi praktika?
Egy löttyenetnyi 10 százalékos ecetet használok az öblítő helyett. Töredékébe kerül a reklámozott öblítőszereknek, nem okoz allergiát, fertőtlenít, vízkőmentesíti a mosógépet, gyönyörű színe és jó illata lesz tőle a ruháknak. Nem főzök ipari mennyiségben, de ha mégis úgy sikerül, akkor lefagyasztom. Nálunk nem nagyon van ételmaradék. Igyeksze nem vásárolni fölösleges dolgokat és turkálókból öltözködök. Lehetőleg magyar termelőktől és bio élelmiszereket veszek, de ebből azért nem csinálok mániát.

Rengeteget teszel a környezettudatos életmód népszerűsítéséért. Gondolom, a színházban is kardoskodsz mellette.
Rengeteget teszel a környezettudatos életmód népszerűsítéséért. Gondolom, a színházban is kardoskodsz mellette.

Zavarja őket?
Nem tudom, nem hiszem. Viszont igazam van és ezt ők is tudják, egyre több biztató jelét látom a változásnak.

De nem csak a kollégákat, hanem másokat is próbálsz „fertőzni” a tudatos életmóddal. Volt is egy TV-műsorod a témában.
Igen, a Talpalatnyi Zöld című műsor a Duna TV-n. Sajnos 20 év után egyszer csak megszűnt, pedig szerették az emberek és mindig fontos témákat érintett. Ennyit a környezetvédelem jelentőségéről. Félreértés ne essék, nem az fáj, hogy nem szerepelek a tévében, hanem a műsor megszűnése az ügy fontossága miatt.

Ha már nem támogatják a szemléletformáló műsorokat, te milyen más módon próbálnád rávezetni erre az embereket? Szerinted mi lenne a megoldás?
Észszerűsíteném a hulladékbizniszt, kezdve azzal, hogy a szemétszállítás díját a felére, harmadára, tizedére csökkenteném. Biztosan sikerülne kigazdálkodnom. Valamint szigorítanám a szabályokat és növelném a büntetéseket: Szingapúrban egy csikk eldobása például 30 ezer forintnyi büntetést von maga után. Annyi mindent átvettünk – jót és rosszat – a rutinosabb civilizációktól, ezt miért nem lehet? Az ügyet továbbá lehetne törvényekkel is segíteni, amik támogatják az energiatudatosságot. Ez persze hosszú folyamat, minimum 10-15 év, de egy idő után rutinná válna. A másik kulcskérdés a nevelés. A gyerekek nyitottak és érzékenyek erre a témára, könnyen megértik a fontosságát.

Ráti József

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás