Gyakorlati tanácsok energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett cégeknek az 1/2020. MEKH-rendelet (almérés) alkalmazásához

1. Szükséges megvizsgálni, hogy kötelezettek vagyunk-e almérés kiépítésére.

 • Amennyiben nem, ennek ellenére szeretnénk-e egy olyan energetikai monitoring rendszert kiépíteni, amely a teljes energia felhasználásunkat folyamatosan méri, értékeli és visszajelzést ad, ennek révén pontosan, mérésekkel alátámasztott döntés hozható energetikai beruházásokról, az egyes energetikai góc-pontok feltárhatók, modernizálhatók vagy megszüntethetők a műszakilag nem megfelelően üzemelő részegységek.

2. Amennyiben almérésre van szükség, érdemes javaslatot kérni az almérő felszereléséről az energetikai szakreferensemtől vagy energetikai auditoromtól, amennyiben kellően tájékozottak a témában. Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások az 1/2020. MEKH rendeletben is kiemeltté váltak, ezért érdemes olyan céget választani az alméréssel kapcsolatos tanácsadásra, aki az energiahatékonysági társasági adókedvezmény auditálásában is releváns tapasztalattal rendelkezik.

3. Fontos ellenőrizni, hogy a javasolt villamos fogyasztásmérők a 1/2020. MEKH-rendeletben előírtaknak teljeskörűen megfelelnek-e, ugyanis sok DIN sínes villamos fogyasztásmérő nem képes a jogszabályi követelményeket teljesíteni. Minden esetben kérje be az energetikai szakreferens vagy auditor által javasolt almérési rendszer eszközeinek adatlapjait, hogy meggyőződhessen a jogszabályi követelmények teljeskörű megfeleléséről.

4. Fontos azt eldönteni, hogy csak az almérési rendeletnek akarunk-e megfelelni, vagy egyúttal komplexen és teljeskörűen szeretnénk az energiafelhasználásunkat nyomon követni, amivel további energia és egyéb költség-megtakarításokat érhetünk el.

5. Végezetül ki kell választani, hogy melyik energetikai céggel szeretné az almérő rendszer kiépítését elvégeztetni. Ahhoz, hogy Ön zavartalanul élvezze az almérés által nyújtott előnyöket, az alábbiakat kell feltétlenül szem előtt tartania az amérés telepítésénél:

 1. Akárcsak egy ingatlan beruházás esetén, érdemes komplex megoldást nyújtó céget választani, ahol az alábbi szolgáltatások érhetők el egy kézben Önnek:
  1. Tanácsadás
  2. Felmérés
  3. Mérési eszközök gyártása/fogalmazása
  4. Energetikai szoftver fejlesztése
  5. Almérési rendszer telepítése
  6. Almérési rendszer üzemeltetése
  7. Energia mérési adatok elemzése, tanácsadás, megtakarítások elérése
 2. Építési szerelési biztosítással rendelkezik
 3. Vannak alméréssel és energetikai szoftverrel kapcsolatos tapasztalatai, referenciái
 4. Legalább 24 hónap jótállást nyújt az eszközökre
 5. Releváns energetikai szakmai háttérrel rendelkezik (nagyvállalati auditok száma, energetikai szakreferensi ügyfélkör, mérnök munkavállalók száma)

6. Egy szakszerűen felmért és jól megtervezett almérési rendszer telepítése akár pár óra alatt elvégezhető, azonban ez nagy mértékben függ az adat kommunikáció lehetséges módjától és a helyi műszaki-topológiai körülményektől. Amennyiben olyan energetikai szakcéget bízunk meg, aki vezeték nélküli kommunikációt használ, akkor gyorsabban és biztonságosabban telepíthetővé válik az almérési rendszer.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás