Fókuszban az energiahatékonyság: vízfelhasználás

Ügyeljen a csöpögő csapokra! Egy, percenként 10-20 cseppet áteresztő vízcsappal egy hét alatt egy kádnyi vizet pazarol el. Egyetlen csöpögő csap havi 150-200 liternyi vizet pazarol el értelmetlenül. Tipp: Legtöbbször csak a gumitömítés vagy a gyűrű cseréjét igényli a feladat, ami filléres beruházás.


Energiahatékonyság, energiahatékonysági tanácsadás

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a zuhanyra és a kézmosó csapra érdemes víztakarékos rózsát, illetve perlátort szerelni. Ha kádban fürdik, akár 160 liter vizet is elhasználhat. Egy takarékosabb zuhanyozáshoz már 40 liter víz is elég. Tipp: 50 százalékos vízhasználat-csökkenést is eredményezhet a perlátor beépítése, egy aprócska készüléké, mely a vízsugárhoz levegőt kever. Rengeteg vizet pazarolunk el, míg a kétcsapos csaptelepen beállítjuk az optimális vízhőmérsékletet. Ehelyett érdemes egykarú csaptelepet venni; ezek közül hosszú élettartalma miatt a kerámiabetétes a legjobb befektetés.


A WC-öblítéshez érdemes víztakarékos öblítőtartályt vagy tartály nélküli vízöblítőt felszereltetni , így szabályozható a felhasznált vízmennyiség.


Fogmosás közben folyó víz helyett használjon poharat!


Ha teheti, gyűjtse össze az esővizet , és használja öntözésre! Nemcsak vizet spórol, hanem a virágoknak is jót tesz.


Öntözzön inkább este (főleg a meleg nyári napokon), mert akkor kevesebb a párolgás!


Mosogatásnál az edények tisztára mosásához ne használjon folyó vizet, csak az öblítéshez!


Mosógép, mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszon olyan eszközt, amely víztakarékos programmal is rendelkezik, illetve jobb az energiahatékonysági besorolása!


A vízforralás során a konyhában tea-, kávé- vagy tésztafőzéshez egyszerre csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire éppen szükségünk van, hiszen a többi utána kihűl, és újbóli felmelegítése kétszeres energiahasználatot eredményez.


Get Energy Solutions Kft.

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás