Fókuszban az energiahatékonyság: a klíma

Napjainkra már széles körben elterjedt, és ez a tendencia tovább fokozódik, ezzel is növelve a globális energiafogyasztást. Mivel ezen berendezések energiafogyasztása jelentős, egy kisebb lakás klímájának a pillanatnyi energia felvétele rendszerint magasabb, mint egy hűtőszekrény, egy számítógép és egy TV együttvéve, ezért nem árt óvatosnak lenni és megfogadni néhány jó tanácsot a helyes használattal kapcsolatban.

 


Fókuszban az energiahatékonyság

 

Mindenekelőtt, ha légkondicionáló berendezést szeretnél venni, mindenképpen nézd meg mennyit fogyaszt, és lehetőleg válaszd a magasabb szezonális energiahatékonysági értékkel rendelkező (SEER hűtésnél, SCOP fűtésnél), „inverteres” technológiájú berendezést. Ezek a gépek, ha drágábbak is, jóval nagyobb energiahatékonysággal működnek, és hosszútávon kb. 30% energiát (és rezsiköltséget) spórolhatsz meg velük. A választott berendezés lehetőleg érje el az A++ energiahatékonysági besorolást.

 

További hasznos tanácsok:


  • Helyesen válaszd meg a berendezés kültéri egységének elhelyezését. Lehetőleg a napsugárzástól védett helyen rögzítsd vagy árnyékold.

  • Biztosítanod kell a külső egység akadálytalan szellőzését is, mert a „befullasztott” gép amellett, hogy tönkremehet, többet dolgozik, így többet fogyaszt.

  • Érdemes csak a legmelegebb órákban használni.

  • Mielőtt bekapcsolod a berendezést, gondoskodj róla, hogy az ajtók, ablakok csukva legyenek, valamint a keletkező kondenzvíz akadálytalanul elfolyhasson.

  • A megfelelő hőfok beállítása is fontos! Ajánlott úgy beállítani a belső egységek termosztátját, hogy a külső és belső hőmérséklet között 6-7°C különbség legyen úgy, hogy a nyári időszakban a belső hőmérséklet 24-26°C körüli maradjon (orvosok ajánlása szerint ez az emberi egészségnek megfelelő hőfok).

  • A megfelelő komfort állapot eléréséhez a berendezés párátlanító funkciója segít. A levegő megfelelő páratartalma 40-60% közé esik.

  • A klíma karbantartásokhoz hívjunk szakembert.

  • Végül pedig a megfelelő karbantartás egészségügyi hatására hívjuk fel a figyelmedet. A filterek rendszeres tisztítása (por, pollen stb.) azon felül, hogy csökkenti az energiafogyasztást, a helyiségben tartózkodók egészségét is védi.


Get Energy

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás