Fogyasztást csökkentő ötletek


Egy átlagos magyar háztartás energiafogyasztásának nagyjából 20 százalékát teszi ki a világítás. Az energiatakarékos fényforrásokkal azonban nem csak a költségeinket, de a széndioxid kibocsátást is csökkenthetjük. Megmutatunk pár fogyasztáscsökkentő tippet, amivel faraghatunk a kiadásokon.


light_bulb


Fogyasztást csökkentő ötletek


A legegyszerűbb megoldás az, hogy ne égessük feleslegesen a lámpákat. Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy az izzót mennyire befolyásolja a folyamatos fel-lekapcsolás, illetve az sem kizárt, hogy a lámpa le- és felkapcsolása több energiát fogyaszt, mintha égve maradt volna. Ez a LED izzóknak mindegy, a kompakt fénycsövek viszont nem nagyon szeretik, tehát utóbbiakat olyan helyre célszerű beszerelni, ahol hosszabb ideig égve hagyják őket (pl.: WC, kamra, pince, garázs és hasonló helyeken inkább LED-et használjunk).


Nem célszerű nagy fényerejű lámpákat beszerelni oda – előszobák, közlekedők –, ahol nincs rá szükség, illetve a világos falú szobákat is be lehet világítani a kisebb fényerejű izzókkal is. A nagyobb fényerejű energiatakarékos lámpákat oda célszerű beszerelni, ahol szükségünk van erősebb, esetleg helyi megvilágítása pl.: íróasztal, dolgozószoba vagy konyha esetén.


A lámpatest helyes kiválasztása is hatással van az energiamegtakarításra, ugyanis az optikai rendszerrel ellátott lámpatestek (tükrös fénycsöves lámpatestek, fényvetők, mélysugárzók stb.) hatásfoka igen nagy szórást mutat, 20-30 százalékos-os eltérés is lehet közöttük. A lámpatestek esetében is célszerű az ismert, tradicionális gyártók termékeit vásárolni.


Az olyan helyiségekben, ahol általában rövidebb időt töltünk, (pl.: lépcsőház, folyosó, wc, stb.) célszerű időkapcsolót alkalmazni, így véletlenül sem marad bekapcsolva a világítás. A mozgásérzékelővel egybeépített időkapcsolós világítás is jó megoldás lehet. Valamint célszerű rendszeresen, természetesen kikapcsolva megtisztítani a fényforrásokat, mivel az azokra telepedett por és egyéb szennyeződés csökkenti a fényáramot és az izzók élettartamát is csökkentheti.


A kompakt fénycső nehézfém- és higanytartalma miatt veszélyes hulladék, ezért ne dobjuk a normál hulladék közé, vigyük el a legközelebbi begyűjtőpontra!Weywara Tibor

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás