Amit a napelemekről tudni érdemes: Tények és tévhitek

A napenergia az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrás, ami a mai technológiai fejlettségnek hála már hatékonyan felhasználható. Napelemes rendszereket bemutató sorozatunk első részében a napelemmel kapcsolatos tévhitekről lesz szó.


A napenergia több szempontból is nagyon hasznos dolog: nem tudja előlünk elzárni a Napot senki, ha megharagszik ránk, nem befolyásolják a Közel-Kelet eseményei, nem tud elfogyni, illetve környezetbarát. Ennek ellenére a magyar közvélemény meglepően ellenségesen fogadja, és folyamatosan olyan ellenérvek terjednek vele kapcsolatban, amelyek könnyen cáfolhatóak, hiszen nem fedik az igazságot:

Nem térül meg, túlságosan drága vagy mielőtt megtérülne, lehet is kidobni . – Tény, hogy nem egy nap alatt hozza be az árát, hanem különböző tényezőktől függően 5-7-10 év is lehet. Viszont ez nem olyan, mint a dobozos tej, a gyártók 25-30 évre vállalnak 80%-os teljesítménygaranciát.

Ha időközben elköltözök, elbuktam a rengeteg pénzt. – A napelemes rendszer a szigeteléshez hasonlóan növeli egy ház értékét. Ha a vevő mégsem akarja kifizetni a felárat, a rendszernek megvan az a remek tulajdonsága, hogy leszerelhető: legrosszabb esetben is csak a telepítési költséget veszíthetjük el, ami legfeljebb 10-20 százaléka a beruházásnak.

Folyamatosan csökken az ár, ráérek beszerezni. – Kínának köszönhetően az árak az elmúlt 5 évben a felére csökkentek. Az ázsiai ország ugyanis nagyon ráállt a napelemgyártásra, és olyan olcsón adja, hogy tulajdonképpen tönkretették az európai napelemgyártó cégeket. A 2016-os év top 5 napelemgyártójából négy nem véletlenül volt kínai (JinkSolar, TrinaSolar, HanwhaQ-cell, JASolar).

Bár nem ellenérv, de fontos kiemelni, hogy a napelem telepítés előtt is mindig érdemes kikérni a szakértők véleményét, ugyanis csak így lehet igazán nyereséges a beruházás.
Mi is a napelem valójában?

A napelem egy olyan eszköz, ami a fénysugárzást elektromos árammá alakítja. Az első napelemek (1954) 1-4% között hatásfokkal működtek, a ma kereskedelmi forgalomban kapható legjobb típusok viszont már 15-19% körüli hatásfokkal működnek. A technológiai fejlődés miatt ráadásul az áruk is drasztikusan csökkent, az 1977-es 76 dollár/W helyett 2016-ban már csak 0,4 dollár/W-ba kerültek (118 Ft/W, vagyis egy 260 Wattos napelem nagykereskedelmi ára 30 680 forint).

Három fő napelem típust különböztetünk meg:

1. Monokristályos napelemek. Fekete színűk miatt könnyen felismerhetők. 15-18%-os hatásfokkal működnek, viszont a szórt napfényt nem hasznosítják annyira jól, mint a direkt, közvetlen napsütést, így a tervezésnél nagyon figyelni kell. Gyári garancia: 25 év. Élettartam: legalább 30 év.

2. Polikristályos napelemek. Nem egy, hanem több kristály alkotja, és kékes-lila a színük. A hatásfokuk alig kisebb (13-17%), mint a monokristályos napelemeké, de mivel olcsóbbak, illetve a tájolásra és dőlésszögre sem annyira érzékenyek, ezért sokkal egyszerűbb őket telepíteni. Ezen tulajdonságai miatt versenyképes a piacon, Európában egyenesen a legnépszerűbb. Gyári garancia: 25 év. Élettartam: legalább 30 év.

3. Vékonyfilm-rétegű napelem. Nagyjából 8-10%-os hatásfokra képes, és mivel elég olcsók, kevésbé érzékenyek a dőlésszögekre és a melegre, leginkább sivatagos területeken telepítik.

Nem mindegy az összteljesítmény

Ha egy napelem 270 W teljesítményű és kb. 10 kW teljesítményű erőművet tervezünk építeni, akkor 37 db napelemet kell beszereznünk (37*270W=9.990W=9,99kW). A teljesítmény viszont csak úgy nem haladhat meg egy bizonyos szintet, így ez alapján két csoportra oszthatók a napelemes erőművek:

Háztartási méretű kiserőmű (HMKE). 50 kW-nál kisebb teljesítményű erőmű. Ennek a legegyszerűbb a telepítése, nem kell hozzá semmilyen külön engedély. Az elszámolás ún. ad-vesz mérés szerint zajlik, tehát azt az áramot, amit mi nem fogyasztunk el, visszatápláljuk a hálózatba, és ezért még a szolgáltatótól pénzt is kapunk (konkrétan eladjuk az általunk termelt fölös áramot, érdemes éves elszámolásról megegyezni). Önkormányzatok és vállalkozások is létesíthetnek HMKE-t, csak figyelni kell a teljesítménykorlátra.

Kiserőmű. 50 kW feletti és 50 MW közötti teljesítményű erőmű, ami már engedélyköteles. Az így termelt áram szabadon felhasználható, de mivel kvázi ebben az esetben nagytermelőnek számítunk, az ad-vesz mérés nem lehetséges. Cserébe viszont a megtermelt áramra lehet támogatott, a piaci árnál magasabb árat kérni.

A teljesítménnyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a jól tervezett rendszerek pontosan annyi zöldenergiát termelnek, amennyit a háztartás elfogyaszt. Az elfogyasztott és betermelt energia szaldóképzést követően kerül elszámolásra. Amennyiben többletet termelünk a hálózatra, azt csak számla ellenében teríti meg a szolgáltató, és az átvételi ár is jóval kevesebb, mint amennyit összességében a fogyasztott energia után fizetünk.

Nagy Zsolt Dávid

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás