AMIT A NAPELEMEKRŐL TUDNI ÉRDEMES II. – TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Napelemes rendszerekkel foglalkozó cikksorozatunk ezúttal a háztartási méretű napelemes rendszerek felépítését mutatja be. Megtudhatjuk milyen részei vannak egy családi házra telepítendő komplett kiserőműnek, illetve hogy a rövidítések pontosan mit is jelentenek számunkra.


Cikkünk első részében a napelemmel kapcsolatos tévhitekről volt szó, most vegyük sorra a rendszer elemeit:


A naperőmű felépítése:

Egy háztartásméretű naperőmű valahogy így néz ki:Az erőmű részei:

1. DC oldal (egyenáram).

A napelemek egyenáramot termelnek, aminek továbbításához a magas feszültség és a környezeti hatások miatt speciális kábelre (solar) van szükség. Fontos megemlíteni, hogy tervezéskor érdemes a napelemekhez legközelebbi ponton elhelyezi az elosztó dobozt, hogy optimalizálni lehessen a solár kábel mennyiségét.2. Inverter.

DC oldalról egyenáram jut az inverterbe, ami átalakítja azt a háztartásban használatos váltakozó árammá. A napelemes berendezések közül az inverter a legérzékenyebb, így annak garanciális feltétele kiemelten fontos a beruházások vizsgálatakor. A legjobb gyártók 5 éves jótállást biztosítanak, de elérhető 10 éves jótállás is. Az inverterek piacán pár éve még az európai gyártók domináltak, de a tendenciáknak megfelelően ma már jellemzően az ázsiai cégek túlsúlya figyelhető meg.3. AC oldal (váltakozó áram).

A megtermelt energia az inverternek köszönhetően már váltakozó áramként (AC) van jelen a rendszerben. Fontos, hogy DC és AC oldalon is villámvédelmi szempontból túlfeszültség védelmi berendezéseket helyezzünk el.4. Mérőóra.

A kivitelezést követően a vállalkozó egy nyilatkozatban (készre jelentés) jelzi, hogy a rendszer működőképes. A szolgáltató a „készre jelentés” benyújtását követően a korábbi mérőórát lecseréli úgynevezett „ad-vesz” órára. Ez a szerkezet képes mérni a hálózatba betermelt és az onnan elfogyasztott energiát.


Nagy Zsolt Dávid

INVERTER

A különböző típusokat főként teljesítményük és kimeneti áramerősségük különbözteti meg egymástól. Fontos, hogy az igényeknek megfelelően - napelemek darabszáma, fogyasztás mértéke, tájolás - optimalizáljuk őket. Ahogyan a családi házak esetében megkülönböztetjük az 1 és 3 fázisúakat, úgy az inverterek esetében is fontos, hogy a csatlakozási pont áramerősége fázisonként megfeleljen az inverter paramétereinek.


NAPKOLLEKTOR

Olyan berendezés, amely a napenergia felhasználásával közvetlenül állít elő meleg vizet, amit fűtésre vagy vízmelegítésre lehet használni. Fűtés hazánkban csak az úgynevezett átmeneti időszakban (tavasz, ősz) használható, tekintettel a téli időszak alacsony napsugárzási intenzitására. A napkollektor mellett/helyett egyébként a napelem + hőszivattyú kombináció is hatékony lehet.


Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás