A katedrális-projekt. Gyógyítható-e az éghajlatváltozás?


A globális felmelegedés kordában tartására vajon lehetséges-e gyorsabb, direktebb módon lehűteni a bolygót, mint amit a kibocsátások csökkentése jelent? Létezhet-e olyan nagyszabású beavatkozás a Föld rendszereibe, amely biztonságosan alkalmazható, miközben gazdasági és társadalmi szempontból is elfogadható megoldást jelent a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése érdekében? Hogyan és milyen keretek között valósítható meg egy egész bolygót érintő projekt? Ezekre keresi a választ munkája során Tim Kruger, az Oxfordi Egyetem munkatársa és az Origen Power vezérigazgatója, aki TED előadásában a geoengineering igen ellentmondásos területének elképesztő potenciáljáról és kockázatairól beszélt.


katedralis


Bolygómérnökség?

Bár vitathatatlanul szükséges a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ám szinte az összes forgatókönyv megegyezik abban, hogy ez a legjobb esetben sem lesz elég gyors ütemű, sem elégséges mértékű a veszélyes éghajlatváltozás elkerülése érdekében. Hallottak már a geoengineeringről? A nagyjából bolygómérnökségként fordítható, elméleti elképzeléseket összefogó terület a globális felmelegedés veszélyeinek csökkentésére irányuló, direktebb módszereket keresi és vizsgálja. Azaz olyan technikákat, amelyek a bolygó védelmében, annak rendszereibe történő szándékos és nagyszabású beavatkozással kívánják ellensúlyozni az éghajlatváltozást. Két fő iránya van: az egyik, hogy különböző módszerekkel a Földre érkező napsugarak egy részét visszaverjük (aeroszolok, légbe juttatott vegyületek stb.), a másik, hogy szén-dioxidot vonunk ki a levegőből.


Földgáz és mészkő

A szén-dioxid légkörből történő eltávolítására is több lehetséges módszer kínálkozik. Használhatunk növényeket vagy építhetünk nagy gépeket, úgynevezett mesterséges erdőket. Jó példa Tim Kruger ötlete is, amely földgáz felhasználásával termel villamos energiát miközben szén-dioxidot von el a levegőből. Az úgynevezett Origen Power Process technológia során a földgázt magas hőmérsékletű üzemanyagcellába táplálják. A kémiai energia mintegy fele villamos energiává, a maradék pedig magas minőségű hővé alakul, amelyet a mészkő (CaCO3) mésszé (CaO) és szén-dioxiddá (CO2) való termikus bontására használnak. A rendszerben keletkező szén-dioxid tiszta, így olcsón és könnyen újrahasznosítható vagy biztonságosan tárolható a föld alatt. Az óceánok elsavasodásának (a légköri CO2 növekvő koncentrációjának egyik következménye) ellensúlyozására a mész akár közvetlenül a tengervízhez is adható, amely körülbelül kétszer annyi légköri szén-dioxid elvonást eredményez, mint a keletkező mész ipari felhasználása esetén. (Ha a villamos energia és a mész nagykereskedelmi áron kerül értékesítésre, akkor ez már fedezi a teljes költséget.) Összességében a folyamat szén-negatív, így ez a technológia négy terméket állít elő: villamos energia, mész, tiszta szén-dioxid és a szén-dioxid légkörből való eltávolítására való képesség.


Csodaszer?

Jelenleg az energiatermelés az összes szén-dioxid-kibocsátás mintegy egynegyedéért felelős. Hipotetikusan, ha az összes energiatermelést ezzel az eljárással váltanánk ki, akkor az nemcsak megszüntetné az energiatermelésből származó összes kibocsátást, hanem elkezdené felszámolni a más ágazatokból származó kibocsátásokat is, ami a teljes szén-dioxid-kibocsátást 60%-kal csökkentené. Természetesen nem reális azt feltételezni, hogy minden meglévő energiatermelés ilyen rendszerben fog működni, hiszen számos társadalmi, gazdasági és politikai akadály van. A lényeg az irány, hogy merre haladhat az energiatermelés hosszabb távon. Elképzelhető, hogy a kibocsátás forrása helyett, annak csökkentőjévé válik? Ez a hagyományos gondolkodás nagyon fontos átalakulása lenne, nagy lépés a teljes negatív kibocsátás felé vezető úton. És ez csupán egy módszer. Kruger a megvalósíthatóság elérése miatt a lehetséges technikák teljes skáláját vizsgálja. Szerinte ugyanis a jelenlegi ötletek mind kompromisszumokkal járnak, egyik sem tökéletes, önmagában egyik sem oldja meg a feladatot. Nincs mindent gyógyító csodaszer, viszont nagy potenciállal rendelkeznek és együtt megadhatják azt, amire szükségünk van az éghajlatváltozás megállításához.


Együtt

De vajon alkalmazhatóak-e és ha igen, hogyan a geoengineering technikái széles körben, biztonságosan? A Kruger által kezelt Oxford Geoengineering Programme (Oxfordi Egyetem) célja, hogy a megvalósíthatóság érdekében felmérje az éghajlatváltozást a Föld rendszereibe történő szándékos és nagyszabású beavatkozással orvosolni kívánó módszerek körét: mi lehet egyszerre technikailag is megvalósítható és környezetvédelmi, gazdasági, társadalmi és etikai szempontból egyaránt üdvös. Kruger a geoengineering módszereit, mivel esetleges jövőbeli alkalmazásuk az egész bolygóra, a Föld minden egyes emberére kihatással lesz, a közjavak közé sorolja. A használatukra vonatkozó szabályzást is ennek megfelelően tartja szükségesnek kialakítani. Az óceánok mésszel való savtalanításának példájára visszatérve: biztonságos, kis lépésenként haladó, szigorúan ellenőrzött kísérleteket lehet kezdetben szárazföldön, a környezettől elzárt konténerekben, majd nemzeti vizeken végrehajtani (és finanszírozni), de ha az óceánok elsavasodását akarjuk megoldani, végül nemzetközi vizekre kell evezni, ahol a nemzetközi közösségnek kell együttműködnie. A döntéshozatalba így a nemzetközi nyilvánosságot be kell vonni, a kutatásokat és az eredményeket átláthatóan, nyilvánosan elérhetővé kell tenni. Ezen módszerek esetleges jövőbeli alkalmazásához mindenképpen társadalmi felhatalmazás szükséges.


A katedrális-projekt

De valóban meg tudjuk gyógyítani az éghajlatváltozást? A kezelés vajon jobb-e, mint a „betegség”, amelynek gyógyítására hivatott? Az éghajlatváltozás miatt változzon a világ vagy az éghajlatváltozás és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseink miatt? Nehéz kérdések, de az biztos, hogy szükségünk van a légkör helyreállítására, szükségünk van az erre irányuló kreatív, bátor és ambiciózus (de nem agresszív) törekvésekre, hogy a szén-dioxid koncentrációját olyan szintre tudjuk csökkenteni, amely képes visszaállítani az éghajlat stabilitását és az óceánok egészségét. Ez pedig óriási vállalkozás, amelyet Kruger a katedrális építésekhez hasonlít. Az építési projekt elindítói, kezdeti résztvevői megalkothatják a terveket és kiáshatják az alapokat, de a tornyokat már nem fogják tudni felhúzni. Ez a feladat és kiváltság a leszármazottaké lesz. Ugyanígy egyikünk sem fogja talán megélni azt a napot, mikor kijelenthetjük, elkerültük a veszélyes éghajlatváltozást és annak katasztrofális következményeit, de el kell kezdenünk a munkát abban a reményben, hogy a jövő nemzedékei képesek lesznek majd befejezni azt.Halák Emese

Kapcsolódó cikkek

Címkék

×

Egyszerűsített Energetikai Audit

Komplex Energiahatékonysági audit

Energetikai szakreferens

Energia monitoring

Minitőzsde

Egyedi aukciók

Közbeszerzések

ISO 50001 tanácsadás

Tanusítások

Energiahatékonysági TAO

Napelemes rendszerek

Napkollektorok

Biomassza

Energia tárolás